Averages Part 6

Problem 1: The average weight of A, B, and C is 50kg. If the average weight of A and B be 48 kg and that of B and C be 45 kg, then find the weight of B?

Solution:

A+B+C = 50*3 =150

A+B = 48*2 =96

B+C = 45*2 = 90

A+B+B+C = 186

A+B+C=150

B=36

Problem 2: The average age of eleven players in a cricket team decreases by 2 months when two new players are included in the team replacing two players of ages 17 years and 20 years. The average age of new players is?

Solution:

\frac{17+20}{2}=\frac{37}{2}

\frac{2\times 11}{2}=11

18years 6 months – 11

17 years 7 months

Problem 3: The average wages of a worker for 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages was Rs.87/day and the average wages during the last 7days was Rs.92/day. What was his wage on the 8th day?

Solution:

15*90 – 7*87 – 7*92

1350 – 609 -644

1350 – 643 = 97

Shortcut:

90+(3-2)*7=97

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *